zaterdag 27 januari 2018

Zee en strand, zand voor land

Het oneindige ritme van golven vind ik fascinerend om te zien. Golven ontstaan door wind: wind zorgt eerst voor rimpelingen en door het hoogteverschil krijgt de wind steeds meer vat op het water. Zo kunnen golven van wel 30 meter hoogte ontstaan. De hoogst gemeten golven op de Noordzee waren een metertje of 20, maar meestal bereiken ze deze hoogte bij lange na niet. Bij windkracht 7 zijn de golven daar zo'n 4 meter. Hoe hoog golven worden, hangt samen met de diepte van het water, grootte van het wateroppervlak, de kracht van de wind en de duur van de storm. Ook de temperatuur van de lucht speelt een rol, in de winter worden de golven hoger omdat de lucht dan kouder is dan het water. Volgens een golvendeskundige van TU Delft kunnen golven 3 dagen oud worden. Golven op zee verplaatsen geen water, alleen energie door de wervelingen in de golf. Als je daar een balletje in een golf legt, blijft het keurig op zijn plaats. Hoogstens de wind zou een voorwerp daar kunnen verplaatsen. Aan de kust wordt dat een heel ander verhaal. Waarover hieronder meer. Maar eerst even genieten van de prachtige golven die ik bij een flinke wind begin deze maand filmde op Texel.




De wind blaast de golven naar de kust, daar wordt de zee ondieper. Aan de onderkant wordt de golf nu afgeremd door de bodem, maar de wind stuwt de golf verder waardoor de bovenkant van de golf over de onderkant heen valt. De golf breekt en slaat met veel geweld stuk. Onder de branding ontstaat een stroming terug naar zee en die neemt zand mee. De kust brokkelt daardoor af. Nederland heeft strand en duinen nodig om het zeewater uit het land te houden. We moeten dus continue alert zijn op die afbrokkelende kust.

Bron: Rijkswaterstaat
Daarom maakt Rijkswaterstaat elke 4 jaar een plan voor kustonderhoud. Op drie manieren wordt er zand terug naar de kust gebracht. Diepe geulen voor de kust worden opgevuld, er worden zandbanken aangelegd om de golven de breken en tenslotte wordt er zand uit zee op het strand gespoten. Zoals je op bijgaand kaartje van Rijkswaterstaat kunt zien, gaat dat over behoorlijke hoeveelheden zand die verspreid over de jaren worden aangebracht. Als je er meer over wilt weten, kun je via deze link een rapport bekijken over kustlijnonderhoud. Zand is voor ons land belangrijk, maar het is ook mooi. Het voegt zich gewillig naar water en wind en daardoor ontstaan prachtige vormen. Met het zonlicht erbij veranderde dit zand in puur goud, zoals je in onderstaand filmpje kunt zien.



Emailabonnees kunnen hier klikken om naar mijn blog te gaan en beide filmpjes te bekijken. 

Geen opmerkingen: