Lezingen


De laatste lezing van het seizoen zit er al weer op. Bij IVN Alphen aan den Rijn zijn we druk bezig om een mooi programma te maken voor 2018. Binnenkort meer!

Dit wordt in ieder geval mijn bijdrage aan het lezingenprogramma voor 2018:


Struinen door de duinen 


Lezing op dinsdagavond 5 juni en excursie op zaterdagochtend 9 juni 2018

In de lezing staat het dierenleven in de Amsterdamse Waterleidingduinen centraal. Tweederde van het drinkwater voor de stad Amsterdam wordt in dit gebied gezuiverd (maar liefst 70 miljoen m3 per jaar), maar in deze 3400 ha natuur leven ook veel dieren. Tijdens de lezing krijg je korte filmpjes over de waterleidingduinen te zien uit de verschillende maanden van het jaar. Een aantal dieren wordt nader besproken, zoals damherten en vossen, maar ook libellen, vlinders en de mierenleeuw. En natuurlijk besteden we aandacht aan de vogels in de duinen want ’s winters verblijven er veel wintergasten. Tijdens de excursie gaan we struinen door de duinen en zien wat we tegenkomen. In het gebied mag je van de paden af, dus trek goede wandelschoenen aan. In deze tijd van het jaar zijn de jonge damhertjes geboren, dus wie weet…. Orka’s, potvissen ander groot spul

Lezing en film op dinsdagavond 20 november 2018

Af en toe strandt er een walvis op de Nederlandse kust en krijgen we de omvang van deze machtige dieren te zien. Niet alleen in omvang zijn deze dieren fascinerend, maar ook qua levenswijze. In de lezing hoor je veel indrukwekkende feiten over orka’s, potvissen en andere walwissen. Na de pauze vertoont de Alphense IVN natuurgids Monique Smulders een film die zij maakte in Noorwegen. Hierin zijn orka’s, portvissen en dwergvinvissen te zien, maar je krijgt ook een indruk van het prachtige landschap, de planten en landdieren van de Noorse Vesteralen.


Lezingen op verzoek

Diersporen algemeen
Diersporen grotere zoogdieren
Bomen
Tuinieren voor dieren
Insecten
Kringlopen en voedselrelaties (IVN natuurgidsencursus)
Natuur van Costa Rica
Geur en kleur in de natuur


Interesse? Mail me (zie het emailadres onder het tabje 'contact')

Geen opmerkingen: